Meyvə və giləmeyvələr əsasən pəhriz məhsulları hesab olunur, lakin onların arasında yüksəkkalorili olanları da var.
Oxu.Az-ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı terapevt Yelena Ustinova Gazeta.ru-ya danışıb.
O qeyd edib ki, meyvə və giləmeyvələrin kaloriliyi əsasən tərkiblərindəki karbohidratların miqdarı ilə şərtlənir – nə qədər çox olarsa, kaloriliyi də bir o qədər yüksək olur. Əksər meyvələrdə 100 qrama təxminən 10 qram karbohidrat düşür. Lakin banan, üzüm, xurma və avokado daha yüksəkkalorililiyi ilə fərqlənir.
“Onların arasında lider banandır ki, 100 qramına təxminən 20 qram karbohidrat düşür. Bir bananın çəkisi (qabıqla) təxminən 200 qram olduğundan, bir meyvəyə təxminən 200 kalori düşür. Buna görə də, artıq çəkidən və ya şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlərə bu məhsulun qəbulunu məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Və bir qədər yetişməmiş, yaşıl-sarı bananları seçmək daha yaxşıdır, çünki onlarda karbohidrat daha az, sellüloza isə daha çoxdur”, – deyə Ustinova bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, kalorililik baxımından sonra üzüm gəlir ki, 100 qramına təxminən 15-20 qram karbohidrat düşür. Üzüm yüksəkkalorililiyi ilə fərqlənsə də, bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Xüsusilə qırmızı üzüm resveratrol və kversetin kimi antioksidantlarla zəngindir ki, bunlar orqanizmə sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa kömək edir.
“Üçüncü yeri 100 qramında 20 qrama qədər şəkər olan xurma tutur. Bu meyvədə çoxlu saxaroza var, ona görə də onu ara-sıra qəbul etmək lazımdır, xüsusilə artıq çəki və ya diabet olduqda”, – deyə mütəxəssis əlavə edib.
Kalorilik baxımından dördüncü yeri yağların yüksək konsentrasiyası ilə fərqlənən avokado tutur. Diyetoloqun sözlərinə görə, bu meyvənin 100 qramına təxminən 160-180 kalori düşür ki, bu da ilk növbədə yüksək yağ tərkibi ilə bağlıdır (100 qramda təxminən 14 qram).
Həkim quru meyvələr haqqında da danışıb. O izah edib ki, meyvə və giləmeyvələr qurudularkən onlardan bütün maye çıxır, buna görə də, onların həcmi və çəkisi azalır, lakin kaloriliyi artır. Buna görə də, istənilən qurudulmuş meyvələr təzə analoqlarından daha kalorilidir, üstəlik onlarda şəkər xeyli çoxdur.
“Yüksəkkaloriliyinə baxmayaraq, bütün bu meyvələr sağlamlıq üçün faydalıdır və hətta pəhriz zamanı onları rasiondan tamamilə çıxarmaq lazım deyil – mötədilliyi qorumaq vacibdir”, – deyə Ustinova yekunlaşdırıb.