Limon, çiyələk, portağal, qreypfrut və böyürtkən insan üçün ən faydalı maddələrin maksimum miqdarını özündə ehtiva edir.
Oxu.Az-ın verdiyi məlumata görə, “William Paterson” Universitetinin alimləri apardıqları araşdırmadan sonra bu qənaətə gəliblər.
Mütəxəssislər 41 bitki məhsulunun tərkibini təhlil edərək, onlarda “A” və “B12” vitaminləri də daxil olmaqla 17 əsas qida maddəsinin miqdarını müqayisə ediblər.
Limon meyvələr arasında faydalı komponentlərin tərkibinə görə mütləq lider olub. Bu sitrus meyvəsi “C” vitamini ilə zəngin mənbədir (100 qram məhsulda 53 mq). Bundan əlavə, limon qəbulu orqanizmi immunitet sistemini gücləndirən və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdıran kalium, maqnezium və liflərlə təmin edir.
Çiyələk də ekspertləri “C” vitamininin yüksək tərkibi ilə (100 qramda 62 mq) təəccübləndirib. Onun tərkibində əlavə olaraq qan yaranması üçün faydalı olan fol turşusu, kalsium və dəmir aşkar edilib.
Alimlərin sözlərinə görə, portağal immun sistemini gücləndirən və ürək-damar sağlamlığını qoruyan məhsul kimi öz reputasiyasını təsdiqləyib. O, hüceyrələrin və metabolizmin normal işləməsinə kömək edən “C” vitamini, kalium və maqneziumla zəngindir.
Qreypfrut görmə qabiliyyətinin yaxşılaşmasına və immun sisteminin güclənməsinə kömək edən “A” vitamini və beta-karotinin yüksək tərkibi ilə fərqlənib.
Böyürtkənin isə öz növbəsində hüceyrələrin qocalmasını ləngidən və xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edən antosianlarla zəngin olduğu vurğulanıb.