Yatmazdan əvvəl meyvələrdən imtina etmək niyə vacibdir? – Həkimin xəbərdarlığı

Meyvə yemək xeyirlidir. Lakin çoxları bilmir ki, axşam və ya yatmazdan əvvəl onların çox miqdarda qəbulu orqanizmə zərər verə bilər.

Oxu.Az-ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı həkim Vera Seryojina bildirib.

“Birincisi, meyvələr təbii şəkər olan fruktozanı ehtiva edir ki, orqanizm onu qlükozaya çevirir. Gecə vaxtı meyvə qəbulu, xüsusilə şirin banan və ya manqo olduqda, qanda şəkərin səviyyəsini kəskin qaldıra bilər. Bu, insulin sıçrayışlarına və mədəaltı vəziyə yükə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, qanda yüksək şəkər səviyyəsi yuxuya getməyi çətinləşdirə bilər, çünki orqanizm rahatlanmaq və yuxuya hazırlaşmaq əvəzinə aktivlik vəziyyətində olur.

İkincisi, meyvələrdə zəngin olan sellüloza həzm üçün vaxt tələb edir. Gecə vaxtı meyvələrlə həddindən artıq qidalanma mədədə narahatlıq, ağırlıq hissi, köp və qaz əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə alma və ya sitrus meyvələri kimi çox miqdarda sellüloza və üzvi turşular ehtiva edən meyvələrə aiddir. Bu proseslər yuxunun keyfiyyətini poza, onu səthi və qırıq-qırıq edə bilər”, – deyə həkim qeyd edib.

“Digər aspekt metabolizmin xüsusiyyətləri ilə bağlıdır. Axşam maddələr mübadiləsi yavaşlayır və orqanizm tərəfindən emal edilməyən artıq meyvə şəkərləri piy çöküntülərinə çevrilə bilər. Bu o demək deyil ki, meyvə qəbulu çəki artımına səbəb olur, lakin yatmazdan əvvəl bol qəlyanaltı ümumi kalori balansına öz töhfəsini verir ki, bu da xüsusilə fiquruna fikir verənlər üçün vacibdir”, – deyə Seryojina bildirib.

Onun sözlərinə görə, portağal, qreypfrut və kivi kimi yüksək turşulu meyvələrə xüsusi diqqət yetirmək lazımdır. Turşu, xüsusilə qastrit və ya reflüksə meyillilik varsa, mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Üfüqi vəziyyətdə uzanarkən turşu qida borusu boyunca yuxarı qalxa və xoşagəlməz hisslər və ürəkbulanma yarada bilər.

“Bununla belə, yuxarıda sadalananlar gecə vaxtı meyvələrin mütləq qadağan olunduğu anlamına gəlmir. Az miqdarda, giləmeyvə, armud və ya yaşıl alma kimi daha az şirin və turş variantları seçməklə kifayətlənmək olar. Həmçinin orqanizmin fərdi xüsusiyyətlərini nəzərə almaq vacibdir: bəzi insanlar axşam vaxtı meyvələri yaxşı qəbul edir, digərlərində isə onlar narahatlıq yaradır”, – deyə həkim əlavə edib.

Əgər yatmazdan əvvəl qəlyanaltı etmək istəyirsinizsə, meyvələri yağsız zülalla, məsələn, təbii yoğurt və ya kəsmiklə birlikdə yüngül yeməyə əlavə etmək olar. Bu, şəkərin mənimsənilməsini yavaşladır və qlükoza sıçrayışları riskini azaldır. Əsas məsələ həddindən artıq yeməkdən çəkinmək və kiçik porsiyalara üstünlük verməkdir.



Mənbə

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More